Jeg vil i denne bloggen si litt om gruppesammensetningen og videre forklare arbeidsgangen i prosjektet. Med dette prøver jeg å nærme meg det konkrete arbeidet som vil foregå i klasserommet de følgende to ukene. Hovedfokuset blir denne gangen på førlesefasen og skjemaet for samtalen i første økt.
GRUPPENE
”Skal elevene lære av å samtale, må alle bringes i posisjon slik at de deltar i samtalene og venner seg til å uttrykke sine tanker om det de leser”. Lillevangstu mener at i ei gruppe på to er det vanskelig å melde seg ut i samtalen. Hun peker også på hvor viktig det er at elevene befinner seg omtrent på samme faglige nivå. (Lillevangstu m. fl, 2007:17) Derfor har jeg valgt å gruppere etter elevenes lesehastighet ut fra Carlsten, som før nevnt. Videre har jeg tatt hensyn til om elevene liker å jobbe i lag. Dette gir da to pargrupper og en treer-gruppe. I treergruppen blir nivået noe sprikende, men her har jeg tatt hensyn til hvordan jeg kjenner elevene fra før. Den ene eleven har litt leseproblemer, men er veldig flink muntlig, noe som gjør at hun passer best i lag med de litt flinke leserne i det å samtale om en tekst. En gruppe kommer til å lese en hvit lesehest-bok som passer 1-2 trinn. Disse ligger på ca 30 ord i minuttet i lesehastighet. ( To gutter). Treer-gruppa består at tre jenter der den lesesvake eleven har 30 ord i minuttet, men de andre to ca 80 ord i minuttet. Denne gruppa skal få bryne seg på en oransje lesehest-bok som passer til elever i 3-4 klasse. Ei gruppe består av en gutt med 120 ord i minuttet og ei jente med rundt 90 ord i minuttet. Denne gruppa er jeg mest spent på fordi gutten har erfaringsmessig litt samarbeidsproblemer med andre. Her blir det ekstra viktig at samtalen er knyttet til konkrete punkter og at lesepartner er positiv. Begge disse elevene er sterke elever med stort ordforråd og blir her satt til å lese ei svart leseløve-bok. Innholdet har ei handling som begge elevene kan kjenne seg igjen i, og det med å kunne identifisere seg med personene i ei bok har jeg prøvd å tenke på i utvalget av alle bøkene. (I tilfelle noen av bøkene slettes ikke passer gruppa har jeg lest meg opp på flere lignende bøker som kan fungere. )
ARBEIDSGANGEN
Arbeidsøktene vil bli gjennomført i dobbelttimer for å la elevene få tid til å komme inn i handlingen og samle fokus. Mange elever sier at det er nødvendig med sammenhengende tid, står det i Inn i teksten- ut i livet. (s 16) Jeg ser også at dette er viktig i denne gruppa for å unngå å måtte bryte av midt i prosessen. Her tenker jeg på prosessen som samtalen etter å ha lest fra boka.
FØRLESEFASEN
I førlesefasen kommer jeg til å forberede elevene ved å si litt om skjønnlitterære tekster og hva de kan forvente å lese i slike tekster. Dette skjer i hel gruppe. Jeg har nå selv lest alle bøkene gruppene skal lese og har grunnlag for å gi elevene smakebiter fra innholdet. For å modellere for elevene hvordan de kan jobbe underveis tar jeg utgangspunkt i ei bok som ingen av gruppene skal lese. Slik får jeg fortalt og modellert hvordan jeg tenker underveis i alle lesefasene med hensyn til hva de bør fokusere på. Jeg har tro på at det er viktig å modellere hvordan elevene skal jobbe med tekst i små grupper første gangen. Først bør arbeidsmåten modelleres, så trenes det i fellesskap, for så å la elevene jobbe i små grupper under veiledning og til slutt på egen hånd. Flere teoretikere støtter dette synet, blant andre Duke og Pearson i sin resiproke leseopplæringsmodell. McLaughlin og Allen sier også dette i sin tretrinnsmodell der de peker på viktigheten av først å bevisstgjøre elevene på hva de kan forvente, så modellere strategien/ metoden og etterpå la elevene trene under veiledning. (Roe, 2008 kap. 5)
Min ”lesepartner” her er klasselæreren, denne modelleringen bør også foregå i ei gruppe. Etterpå går elevene til sine lesekroker og begynner lesinga. Lesekrokene er laget med tanke på dette prosjektet; små skillevegger i form av hyller og skap, puter på gulvet for de som ønsker det, pultene stående gruppevis til skriftlig arbeid og plakater fra lesesenteret om lesestrategier på veggene. Jeg vil også henge opp hvordan arbeidsgangen skal foregå punktvis slik at de kan følge trinnene. Det samtaleskjemaet som jeg har laget ut ifra igangsetterne til Lillevangstu og Skardhamars ”holdepunkter for å sortere perspektivene og temaene i den litterære samtalen”. (Lillevangstu m.fl, 2007: 54)vil forhåpentligvis hjelpe elevene inn i teksten. Skardhamars holdepunkter tar med både identifikasjonsspørsmål, refleksjonsspørsmål og overføringsspørsmål. Arbeidsgangen vil konkret foregå slik at elevene leser noen sider, for så å snakke om innholdet ut fra samtaleskjema og så bli enige om lesemengde seg i mellom til neste samtale. Alle øktene starter med en kort repetisjon av elevenes tanker om innholdet gruppevis før lesingen tar til.
SAMTALESKJEMA første økt.
Neste blogg kommer i løpet av uke 43 og da får dere svar på hvordan dette går.
Hvorfor noen rubrikker i skjemaet er helt hvite er meg en gåte....., og hvorfor jeg ikke greier å sette inn symbolene der jeg vil er en annen gåte....Dere får ta mitt ord på at skjemaet er mer fancy i virkeligheten:)
SvarSlettJeg er imponert over dine forberedelser til dette prosjektet, Elin! Du har testet elevenes lesehastighet og funnet bøker tilpasset den enkeltes nivå og interesser. Dessuten har du lest både disse og andre aktuelle bøker. Flott! Du begrunner også veldig godt gruppesammensetningene dine, og viser til litteraturen i forhold til de valga du har gjort. Dette virker veldig gjennomtenkt, synes jeg!
SvarSlettVidere kommer du inn på hvordan du vil jobbe i førlesefasen. Du skriver blant annet at du vil modellere hvordan du tenker med hensyn til hva elevene bør fokusere på, i de forskjellige lesefasene. Det hadde vært interessant å høre mer om hva dere skal modellere og hvordan dere vil gjøre dette. Ser at du skal ha med klasselæreren i denne modelleringsfasen, slik at settingen blir mest mulig lik elevenes ”gruppearbeid”. Så lurt!
Håland, Helgevold og Hoel beskriver de tre lesefasene i møte med skjønnlitteratur i heftet Lesing Er… (s. 47-50). De sier blant annet at i førlesefasen skal elevene forberedes på den teksten de skal lese, og de skal få lyst til å lese det som står der. Målet er altså å gjøre elevene nysgjerrige på teksten, og på den måten skape motivasjon og forventning. Jeg tror det du sier om å gi elevene en smakebit fra innholdet i boka, vil være med på å skape motivasjon og leselyst. Dessuten ser jeg for meg at de tilrettelagte lesekrokene vil virke innbydende i forhold til leseprosjektet. Igjen, veldig bra!
Når det gjelder samtaleskjemaet ditt, så syns jeg det ser svært forseggjort ut. Kan godt tenke meg at det er enda flottere i virkeligheten. Arbeidsgangen i skjemaet virker gjennomtenkt, og spørsmåla innbyr til samtale og refleksjon omkring det leste. Det kan imidlertid være viktig å huske på at ”når vi leser skjønnlitteratur, må ikke bearbeidelsen av teksten ødelegge for leseopplevelsen” (Håland, Helgevold og Hoel 2008: 49). Et av målene for dette prosjektet var jo å øke elevenes interesse for å lese skjønnlitteratur.
Nå nærmer du deg som skal skje i klasserommet og jeg gleder meg til å lese om det. Elin, det virker som om du har mange ideer. Bra at du nå har vinklet deg inn mot samtalen, og legger noen føringer for den. Likte veldig godt skjemaet du hadde laget. Disse igangsetterne med bilder blir som en oppskrift for arbeidet på gruppa.
SvarSlettDet blir utrolig spennende å høre om disse 1. og 2. klassingene fikk lesestunden til å fungere på sine grupper. Du begrunner meget godt både gruppeinndelingen og valg av litteratur til de forskjellige gruppene.
Modellering er viktig i det meste av det arbeidet vi gjør. Jeg tror også at skal elevene ha sjanse til å gjennomføre en litterær samtale så må de ha lært det. At du gjør denne gruppeoppgaven i lag med hele gruppa først tror jeg er veldig viktig. Godt tenkt.
I selve gruppearbeidet har jeg ikke helt klart for meg hva elevene skal gjøre alene, og hva lærer skal gjøre. Regner med at du kommer med nærmere beskrivelser av dette når du gjennomfører prosjektet.
Så er det så bra at du har tatt deg tid til å lese alle bøkene på forhånd. Skal du greie å lede elevene gjennom en litterær samtale så må du nesten vite hva de har lest.
Gleder meg virkelig til å høre hvordan dette gikk.
Bra jobba Elin.
Beklager at jeg skrev 1, og 2. klassinger. Det skulle selvfølgelig være 3. og 4. klassinger
SvarSlett