onsdag 22. september 2010

Problemstilling, oppgave 1

Denne oppgaven skal handle om min praksis som leselærer og drøfting og diskusjon rundt dette belyst av relevant teori. Jeg velger å avgrense min oppgave til å handle om min praksis som leselærer i natur og miljø, nærmere bestemt temaet "Hva gjør en forsker?" fra Gaia 3.

Jeg prøver meg med denne problemstillingen:

Kan man få elevene motiverte og engasjerte til å lære fagstoffet  ved å ta i bruk de lesestrategiene som anbefales i lærerveiledingen  og læreboka i Gaia 3?

fredag 17. september 2010

Min praksis som leselærer.

Som leselærer er jeg opptatt av at elevene skal vite hensikten med å lese/ lære å lese. De skal øve seg på lesing med tekst som helst engasjerer dem. Jeg er veldig opptatt av å støtte eleven, oppmuntre og si at dette er bra. I lesesituasjon i 3-4 klasse vil jeg at elevene skal bruke blyant underveis og streke under ord som er vanskelige.................
Jeg starter alltid en fagtekst med å spørre elevene hva de vet om......... noteres på tavla.
Før vi går i gang med  teksten tar vi for oss de vanskelige ordene og finner ut hva de betyr, eller ord som har en ikke lydrett skrivemåte.... Vi noterer disse ordene på tavla slik at de er synlige underveis. Så kan elevene ta et overblikk over siden og se på bilder, tekst, utheva tekst, brødtekst osv. Vi kan her velge å se på layouten for å se om den forteller oss noe...Stillelesing   individuelt .Etterpå går vi gjennom teksten avsnitt for avsnitt med høytlesing. Her leser elevene og da får jeg se om de har lest og forstått hva teksten inneholder.

Elevene som ikke leser så godt, leser uten å forstå eller ikke engasjerer seg inn i teksten må forberedes ekstra grundig , gjerne gjennom samtale, eller prosjektorienterte undersøkelser om emnet.

Når det gjelder skjønnlitteratur brukes ofte høytlesing med lesestopp, rollekort, og legger vekt på selve atmosfæren i lesesituasjon. Må har god tid til å forberede elevene på teksten.
Dette er et forsøk på å linke Ruths oppgaveformulering; se her

torsdag 16. september 2010

Åpen eller lukket blogg??

Dette med blogging er ganske nytt for meg, hvis vi ser bort fra Facebook. Jeg får den samme følelsen som å bevege meg ut på tynn is; litt spennende men veldig skummelt. Skal alle i hele verden få se hvordan jeg kaver? Jeg føler det tryggere å bli hjulpet på land av mine medstudenter som kanskje kjenner følelsen.....

Med tiden kan det tenkes at jeg føler meg så trygg på det å blogge at jeg rett og slett føler behov for å åpne bloggen for alle?. Men før jeg har fått laget meg en fancy forside (kalles bloggsiden forside??) med tilhørende effekter som lyder, kanskje videosnutt, og andre bevegelige duppeditter så blir leserskaren begrenset. Det er noe med at man føler seg litt dum som ikke mestrer dette til fulle, tror at alle andre lekende lett valser seg gjennom "legg til kobling", "opprett kontakt", lage avansert utforming........

Så kommer linken til skolen min, har ikke egen hjemmeside, men via kommunen sine sider kan man lese mye ...
 http://www.agdenes.kommune.no/index.php?id=4657398 

onsdag 15. september 2010

Hvilke muligheter!!!!!

Her har jeg altså tenkt å skrive litt om litt av hvert som angår LES 2, videreutdanningen jeg går på.Den første økta har vi satt oss grundig inn i it's learning, og bruken av dette verktøyet. Videre skulle vi opprette en blogg for å lære mer om dette verktøyet og dets mulighetet i skolesammenheng.
Det er herved gjort!!!